Siffrors vara eller inte vara…

Många pratar om siffrors vara eller icke vara i alla möjliga debatter nu och svallvågorna sprids hej vilt åt alla håll. För att bevisa att någon hade rätt, eller fel, om siffror överhuvud taget ska presenteras eller ej.

Talesättet ”Det finns lögn, förbannad lögn, och statistik” är nog känt för många, och visst är det helt sant att exakt samma siffror kan användas för att skapa belägg för alla möjliga olika åsikter och tyckanden.

Men jag tycker att något mycket väsentligt saknas när man pratar om siffrors vara/icke vara för allmän tillgång.

En part säger:
– ”Siffror och rapporter måste finnas, vi måste veta hur det ser ut nu”
en annan säger:
– ”Siffror kommer att missbrukas och användas för att skylla på andra”
en tredje:
– ”Vi vet redan att det är så, så det behövs inte, vi ska fråga varför i stället”

Första och andra är ganska klara och enkla att förstå, det finns ett behov av att kunna sätta siffror på en situation istället för att alla vilt spekulerar, därför vill man ha siffror. Det är också självklart att samma siffror kommer att användas i syfte att bekräfta en åsikt, oavsett om den kommer från höger eller vänster, så man är rädd för hur dom kommer att användas.

Men den tredje gör mig lätt förbryllad…

Låt oss se vad som egentligen sägs:

 •  – ”Vi vet redan att det är så
  Okej. Det finns data bakåt som statistiskt indikerar att det går upp och ner och inget indikerar att det skulle vara annorlunda nu, alltså får vi inte veta något nytt. Det kan jag principiellt köpa, även om det är en slutsats som är väldigt svår att leda i bevis mot känslobaserade åsikter, och därav riktigt opraktisk att använda sig av.
 • …så det behövs inte
  Oj! För mig betyder detta att man accepterar det siffrorna säger som status quo, såväl historiskt som framtida, och att ingen mer information behövs. Implicit säger man då ”eftersom man är nöjd med vad de äldre siffrorna säger”. Om det kommer från någon som forskar inom området så ställer jag mig mycket frågande till hur den personen forskar…
 • …vi ska fråga varför istället
  Ja, jo, så klart måste man fråga varför. Vet man varför, eller tror sig veta så kan man planera och vidta åtgärder för att ändra det som ligger till grund för siffrorna. Det lär ju ingen säga något emot.

Men ”om det inte behövs” nya siffror, och man tar reda på varför och gör något (vad det nu är), hur ska man veta om det hjälper eller ej utan … ”nya siffror”?

Hur brukar man jobba med förändring av något man inte är nöjd med?
Stommen i all uppföljning av åtgärder är att man har en baslinje att jämföra med, sen gör man något, sen mäter man och jämför, då vet man om man gjorde rätt.

 • Ta siffrorna från baslinjen (det har vi i och med de gamla siffrorna)
 • Sen tittar vi på de åtgärder som gjorts i syfte att förbättra de siffror man inte är nöjd med (för vi är väl inte nöjda? Och vi har väl gjort saker som ska förbättra det?)
 • Sen jämför vi med dagens siffror och ser om åtgärderna har fått önskad verkan eller ej…. Vänta nu, dom siffrorna har vi nu inte, då dom; ”inte behövs”?

Hur vet man/vi/dom då att man implementerat rätt åtgärder?

/D

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s