Ord och guldvågar…

När man väljer att använda  ord som kategoriserar och polariserar i diskussioner är det alltid klokt att väga dom en extra gång  innan man släpper ut dom för allmän beskådan.

Det finns tusen och åter tusen exempel på när en välmenad text tas bokstavligt och brutalt plockas isär för att kunna säga att skribenten inte har rätt, eller värre. Händer det ofta blir det jobbigt med trovärdighet för skribenten över tiden.

Om man till exempel i en text vill säga ”du har fel” till en person som i en intervju sagt rejält provocerande och polariserande saker om något, då är det väldigt enkelt att välja samma verktyg själv, fast omvänt.

Om det ska fungera, då vill det till att man är försiktig med orden, att läsa sin text med motståndarens ögon och synvinkel är ett minimum. Att bemöta svepande generaliseringar med lika yviga penseldrag när det finns intelligenta alternativ, är i princip alltid att göra sig själv en otjänst.

Om svaret på generaliseringar av typen ”invandrare är en belastning för samhället” blir en ny generalisering; ”utan invandrare stannar vården” ja då  har du lobbat bollen över nätet, släppt racketen och vänt ryggen till. Du kommer aldrig att kunna möta returen utan att det gör ont som f-n.  Din generalisering kommer att demonteras och bombarderas med alla möjliga och omöjliga motargument, och du bad om det aldeles själv.

Problemet med just det här svaret är att det är ett valitt uttalande med en sanning bakom, men formuleringen är så generell och svepande att man gömmer, ja i princip diskvalificerar,  sanningen bakom den.

För ja, det är sant att det arbetar väldigt många kunniga, utbildade och enormt behövda människor med annan bakgrund än 15 generationer svenskfödda föräldrar inom vården.

Det är också helt sant att det skulle vara katastrofalt om dom försvann ur vården. Att dom finns där ska vi vara tacksamma och glada över. En viktig sanning som förtjänar att framhållas, framförallt i diskussioner med dom som påstår motsatsen.

Men innan man använder det faktumet som grund för fraser som ”utan invandrare stannar vården”, kanske man ska fundera på att inte gå i fällan att luddigt kategorisera människor som ”invandrare” och implicit acceptera att ställa dom mot den lika luddiga gruppen ”icke invandrare”, utan istället se på varför den här gruppen människor arbetar i vården.

Att då istället konstatera att: – ”Utan människor som kan språket, som har för vården anställningsbara kunskaper, och som faktiskt väljer att arbeta inom vård och omsorg, så skulle vården braka samman fullständigt. Lyckligtvis finns det många människor som flyttat hit som väljer att göra detta. Låt oss diskutera hur vi kan få fler människor att göra samma sak.”

Då säger man här något både konstruktivt och sant, det förminskar inte människor till att bara vara en anonym grupp med enormt skiftande bakgrund, det sätter i stället ett värde på individers egenskaper, kunskap och vilja att förbättra livet för sig själva och andra.

Det öppnar även för att ha en äkta diskussion runt hur vi som samhälle kan öka mängden människor som kan bidra till vården, oavsett var dom kommer ifrån, hur stärker vi kunskap, språk, hur värderar vi arbetet, med mera.

Problemet med att göra så här, att tänka före innan man generaliserar hej vilt åt alla håll, är att det inte blir lika enkelt att med vänsterhanden knäppa någon  på näsan med en klickvänlig one-liner medan man håller lattekoppen i högern.

Fast om det är för klicket man skriver debattartiklar,  så kanske man ska tänka efter en gång till om man gör någon nytta, eller om man faktiskt gör skada…

Vem har sagt att det ska vara enkelt att vara en trovärdig skribent?

/D

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s