Istället för att rösta blankt…

Jag har funderat en hel del runt vad som händer i politiken idag och dom senaste åren, tror att dom flesta kan skriva under på att det händer saker politiskt i världen som ingen i förväg innerst inne trodde skulle hända.

Tänker så klart på saker som att en presidentkandidat som villigt och öppet ljuger och garvar rått när han blir avslöjad, öppet förolämpar såväl individer som folkgrupper och andra kandidater, som bär sig åt som en tjurig tonåring på twitter med mera med mera, faktiskt vinner presidentvalet och nu sitter som president i världens mäktigaste land.

Jag menar, whut??? What, why??? Hur fanken gick det där till?

I vår Svenska lilla politiska sandlåda ser vi i princip samma sak hända.
– Ett parti som växt från en liten obstruerande samling av nazister, till ett kostymklätt parti i riksdagen med opinionsundersökningar som mot all (min) logik hovrar runt 20%. Detta trots att partiet har högljudda följare som spyr ut rasistiska uttryck så fort dom får en chans (detta i hög grad i sk alternativ media som enligt många källor indirekt sponsras av partiet). Partiet har  företrädare runt om i landet som kastas ut pga uttalanden och olämpligt beteende med hänvisning till partiets nolltolerans mot rasism.

Nolltolerans till trots, så har Partiet en ledning som glatt behåller företrädare som har sprungit på stan och och kallat folk med sydeuropeiskt utseende för babbar och blattar, knuffar runt, och kallar kvinnor för hora. Som i flera fall fortfarande dyker upp publikt i incidenter av liknande karaktär. Höga företrädare som hävdar; ”…att judar och samer inte är svenskar, förutsatt att de inte lämnar sin identitet.”

Ett sånt parti kan jag, och uppenbarligen många fler, ganska naturligt känna att dom bland mycket annat pga brist på trovärdighet, sina företrädare med mera, inte borde ha en chans att komma in och hålla sig kvar i riksdagen innan dom rensat i leden och mognat avsevärt.

Men dom är där, och dom tjänar konstant mark i opinionsundersökningar, precis som Trump gjorde innan han vann valet.

Varför?

Det finns ju tusentals teorier och förklaringar att läsa överallt, från att vi har 20+% rena rasister i landet, till att dom har den enda realistiska politiken, till att mängder av människor drivits att lägga sin röst hos dom i protest mot att det man ser behöver adresseras i politiken inte tas i med tång av de etablerade partierna.

Jag tror inget av det är den enda sanningen.

  • Det finns självklart rasister som gärna lägger sin röst på ett parti där dom känner att dom kan applicera sina egna värderingar på ett principprogram som inte säger tydligt emot dom.
  • Realistiskt partiprogram, ja du, det kan man diskutera länge, men jag ser dom som ett enfrågeparti med lite andra rader inlagda för att komma undan den benämningen. tittar man på hur dom röstat hittills där dom synts så kan i alla fall inte jag se en röd tråd.
  • Kvar finns då dom som inte ser något annat alternativ än en proteströst, till att säga ”Sluta nu, det är nog med floskler, gör något” till dom etablerade partierna. Jag tror det är många, många fler än media och framförallt partierna, vill erkänna. För det skulle ju innebära att man faktiskt underkänner sitt eget mediala arbete och sin politik…

Det är här det blir intressant för mig….
– Så klart måste det komma riktiga alternativ till dom partier folk tappat tron på, och till dom man egentligen, innerst inne, förmodligen inte vill rösta på i riksdagsvalet. Det ser jag som oerhört viktigt, att det kommer ett, eller flera partier som utmanar det etablerade, med en trovärdig, genomtänkt, orädd och solid politik som inte låser sig vid det ena eller det andra blocket, som tar tag i dom frågor som behöver tas tag i, oavsett var dom först lyfts, för landets bästa, inte för en dogmatisk ideologis bästa.

Det ser ut som om det är på väg genom partiet Medborgerlig Samling ( https://medbloggen.se/ ) , vilket glädjer mig rejält. Det är efterlängtat och behövt.

Men vad finns det för andra alternativ, eller till och med komplement, till fler partier?

Om vi leker med tanken att 2-3% av SD’s väljare röstar på dom av rasistiska anledningar  (helt påhittade siffror enbart för argumentets skull). Av dom resterande gissar vi att 5% ser dom som ett parti med politik bra nog för att leda ett land,  och dom kvarvarande 95% av icke-rasisterna lägger sina röster på SD i avsaknad av alternativ, men dom vill inte blankrösta.

Det är en ganska stor mängd människor som borde vilja få sin röst hörd på riktigt…

What if…

Tänk om vårt valsystem faktiskt räknade blankröster och gav dom samma värde som en röst på vad som helst, men inte partierna som idag finns. Ungefär som den gamla komedin med temat  ”vote for none of the above”.

Det vill säga får ett val 30% blankröster och närmast största parti har 20% då vinner blankrösterna valet… I det fallet skulle nyval utlysas (det finns ju ingen som kan regeringsbilda) inom, t ex 3 månader.

Under tiden som alla partier får första hjälpen mot den kollektiva hjärtinfarkt som skulle inträffa samt förbereder sig för nyval, då styrs Sverige av en förutbestämd  blocköverskridande samlingsregering med mycket starka förhållningsregler, ungefär som att sätta landet under tvångsförvaltning.

Sen kommer nyvalet, OM partierna fattat piken, att inte tillräckligt många tror på dom, så får vi väljare förhoppningsvis ett mer genomtänkt valprogram att ta ställning till, mer verkstad, mindre snack helt enkelt. Notera att detta också bör rejält förbättra chanserna för nya, mer realistiska partier med konkreta genomtänkta handlingsplaner att få synas på radarn för vanliga väljare.

OM partierna inte lärt sig läxan första gången (föga troligt…) så gäller ”rinse and repeat”, ett nyval igen, ny hjärtinfarkt hos partierna, nytt försök…

I praktiken blir en blankröst en röst för nyval.

I mina ögon känns detta som ett underbart sätt att låta medborgarna tala om för de etablerade partierna att ”ni duger inte i nuvarande form, gör om, gör rätt!”.

Något säger mig dock att det skulle finnas vissa utmaningar med att få genom parlamentariskt stöd för en sån här ändring i de lagar som styr svenska val…

Wonder why?

/D

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s