Nya löften… eller snarare tomma tunnors parad…

Tomma tunnor skramlar högst är en gammal sanning.

Läser precis denna debattartikel skriven av Annika Strandhäll, Åsa Regnér och Gabriel Wikström: Samhället har svikit – nu lovar vi bättring

Ni som läst vad jag plitat ihop tidigare på bloggen lär förmodligen ha plockat upp att jag hyser en viss aversion till politisk retorik och yviga löften, speciellt i kombination med historisk avsaknad av fungerande sakpolitik… Den här debattartikeln trycker nog på nästan alla knappar jag har…

Så, var startar vi?
Signalord kanske?

 •  På 607 ord förekommer ”Vårt löfte till er” i en eller annan form 5 gånger
 • Utmaning/utmanar finns 3 gånger
 • Välfärd finns 9 gånger
 • Pension finns 5 gånger
 • Jämlik(het) 3 gånger
 • Oro 3 gånger

Check, det mesta som diskuteras på sociala medier finns med.
Ja, utom sånt där knepigt som kan kopplas till förd asyl- och migrationspolitik förstås. Det behöver ju inte tas upp, det har vi lärt oss…

Budskapet då?
Artikeln inleds med ett konstaterande av skillnader i medellivslängd mellan olika områden i Stockholm. För att sätta tonen konstaterar man bombastiskt att:

För en feministisk regering med siktet inställt på ökad jämlikhet är detta oacceptabelt.”.

Oj så många andra konkreta saker i dagens samhälle jag kan se som borde vara oacceptabelt för en feministisk regering… hedersvåld, könssegregering, kvinnor som inte får arbeta med män, flickor som inte får ha gymnastik med pojkar, mm. Typ sånt där som gör skillnad här och nu, inte i statistiken om kanske 30 år.

För att skribenterna i upplägget av artikeln, ska framstå som verklighetsförankrade realister, ser vi tidigt en halvhjärtad rad eller två om hur saker inte har fungerat som tänkt;

– ”Välfärden är fantastisk på många sätt, men vi också vet att den inte alltid håller måttet.
– ”Syftet med vår välfärd är…” ”Här har samhället delvis svikit.

För säkerhets skull följer man omedelbart upp det med vems fel det egentligen är:

– ”Vi tog över efter åtta år av borgerligt styre med nedskärningar, försämringar och urholkning av våra gemensamma välfärdsresurser.”.

När det så är konstaterat att man trots luddigt konstaterade utmaningar i samhället och knappt erkända brister i välfärden, är fri från skuld, så kommer utfästelserna i tät följd.

Man konstaterar först att

Vi vänder nu den utvecklingen

och listar följande:

 • Sjukvården ska bli mer likvärdig och väntetiderna kortare.
 • Skillnad i förväntad medellivslängd är oacceptabel.
 • Pension som går att leva på, även om 40 år.
 • Trygg sjukersättning och snabb hjälp tillbaka
 • Fler arbetskamrater i välfärden etc genom högre stadsbidrag

Avslutar med

– ”Vi ska ha världens bästa, mest stabila och trygga välfärd.

Ja du, här har man som vanligt tagit ut målvakten och ställt spelarna på linje i mitten av plan, öppet mål skulle jag säga. Låt oss börja med straffläggandet, förlåt, bemötandet av punkterna.

 • Sjukvården ska vara likvärdig och ha kortare köer.
  Hur ska detta rent praktiskt lösas, det är mer än pengar som behövs här! Högre statsbidrag till offentlig sektor finns nämnt, men noll och intet om var dom bidragen ska finansieras från, så den anser jag ej besvarad. Kombinera dessutom det med att aktivt motarbeta privata alternativ i välförden vilket resulterar i färre ställen som kan avlasta akuter och vårdcentraler i landet.

  •  Följdfråga: Var bemöter man olika orsaker till problem i välfärden?
   – ”Det är Borgarnas fel” är inte ett ok svar. Det är ju inte så att dom enkom har ansvaret för en skenande belastning på sjukvården, gigantiska landsting, usla löneutvecklingar,  personal som brinner ut och slutar.
 •  Skillnad i förväntad medellivslängd är oacceptabel.
  Var bemöter man olika orsaker till skillnader i förväntad medellivslängd mellan områden? ”Borgarna” har inte heller ett ensamt ansvar för uppkomna socioekonomiska skillnader och förutsättningar mellan områden där man dom senaste 30+ åren har konstant fyllt på med människor som aldrig fått vettiga förutsättningar att klara sig själva i samhället, och områden där graden av självförsörjning är historiskt hög. Helt ovetenskapligt törs jag nog påstå att utan förutsättningar till självförsörjning och framtidsutsikter så är det inte konstigt att såväl fysisk som psykisk ohälsa frodas som i sin tur belastar välfärden extra.
 • Pension som går att leva på, nu och om 40 år.
  Hur då?  Under alla år med ”icke-borgarstyre” kan inte jag påminna mig att det lagts några konkreta politiska resurser på pensionärers livssituation att tala om, om man inte räknar med ”lite lån” här och där av pensionskapital vilket kanske inte var av det historiskt mest positiva slaget…
 • Du ska inte bli sjuk av ditt arbete, trygg sjukersättning och snabb hjälp tillbaka
  Hur då? Anledningarna till att folk blir sjuka av jobbet är många, avsaknad av bra arbetsvillkor i form av lön, arbetstider, tvingad övertid är bara några av dom. Branscherna med press på anställda är många, men där den här typen av arbetsmiljöförhållande är akut är t ex; vård, brandförsvar, polis, skola. Det vill säga, dom viktigaste områdena som ingår i samhällskontraktet mellan stat och medborgare. Det samhällskontrakt ni politiker är ansvariga för, och som vi medborgare nu tydligt ser är sen länge sprucket och solkigt och i desperat behov av annat än ett lager färg. Det finns en lång historia av misskötsel och usla politiska förutsättningar bakom allt detta. Det finns en minst lika lång historia av människor som under massor av år inte fått hjälp att komma tillbaka i arbetslivet och i stället hamnar på bar backe. Så jag frågar igen för säkerhets skull: Hur då?

När ni sen avslutar denna tomma tunnors parad med följande:

Vi ska ha världens bästa, mest stabila och trygga välfärd. Det förpliktigar och det utmanar. Nu tar vi oss an den utmaningen och utvecklar den svenska modellen. Det är vårt löfte till dig.

– Då är det er förbannade skyldighet att på ett hederligt och trovärdigt sätt berätta HUR!
Det har ni genom åren kapitalt misslyckats med!

 – Varför, varför, ska vi tro på er, som i så många år haft en styrande ställning i politiken medan förutsättningarna för det elände ni nu säger er vilja ändra, har fått växa fram utan konkreta åtgärder?

Det är hög tid för oss väljare att se oss om efter något annat än tomma tunnors politik.
/D

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s