Att jämföra äpplen och traktorer…

Vad är det med alla som inte kan jämföra saker korrekt?

Dagligen ser vi inlägg i en eller annan kanal om hur bra, eller dåligt, Sverige är inom olika områden. I debatten argumenterar man som om det bara finns en enda sanning, och båda sidor gör allt för att övertyga alla om att just deras sanning är korrekt.

Är någon av nedanstående punkter sanna?

  • Är Sverige en katastrof utan hopp och framtid som letar efter lämplig plats att brisera på medan styrande desperat försöker dölja detta med friserade siffror och missvisande statistik?
  • Eller är Sverige i grunden ett solitt och ganska friskt land som tuffar på utan några egentliga problem men som dagligen är utsatt för ondskefull svartmålning av onda krafter som vill ta över makten genom att sprida rädsla?

Sanningen är nog snarare att Sverige inte är något av det, men också både och.

Om man funderar lite längre än näsan räcker så ser man ganska raskt, att det är milt sagt riktigt korkat att bemöta ett konstaterande att vissa specifika invandrartäta områden har stora problem med kriminalitet och arbetslöshet, genom att säga att oberoende undersökningar av hela Sveriges kriminalitet och arbetslöshet i genomsnitt visar att du har fel…

Det är lika käpprätt åt skogen fel som att peka ut ovan nämnda områden som bevis för att hela Sverige är i totalt förfall, och vid varje tillfälle basunera ut hur invandringen har ohjälpligt förstört Sverige.

Tyvärr så är debatten idag precis så torftig och falsk, från båda håll. Det man får slängt i ansiktet är helt binärt och polariserat, ”jag har rätt, du har fel”, sen bemöter man andra sidan med något helt annat, typ:
 – ”Den här bilen är grön!  – Nej, du har fel, det här garaget är fullt av röda cyklar!” ?!?!?? 

Herre jösses…
Det är fullt möjligt, till och med intill visshet gränsande sannolikhet, så att vi har en stor majoritet av alla invandrare i Sverige som dagligen gör sitt absolut bästa för att skapa sig fungerande liv inom lagens råmärken, utan att försöka tvinga på Sverige sin privata livsåskådning. Samtidigt som vi också, i vissa områden har en stor samling med invandrare som försörjer sig genom kriminalitet. Samtidigt har vi i vissa områden en mängd människor som högst medvetet arbetar för att skapa parallella samhällsstrukturer byggda på teokratiskt styre.

Allt det här kan ske, och sker, samtidigt som Sverige mätt i BNP eller våld per capita, eller oberoende utländska bedömningar, ibland rankas bland dom bästa länderna i världen.
 – Och det är helt sant, både och!

Jag förstår inte att det är så svårt att förstå…
Eller för den delen, att det över huvud taget kan vara en medveten handling att inte jämföra likvärdiga siffror utan att vilja något väldigt specifikt med det.

Om man t ex tittar på antalet skjutningar i hela landet 2014 365 st (hittar inte siffror för 2016 på BRÅ) och slår ut det på det totala antalet människor i vuxen ålder ca 7,7 milj över 17 års ålder 2014 (eftersom jag vill jämföra samma år) så får du en siffra som motsvarar antal skjutningar per individ; 365/7716743 =  0,000047 skjutning per vuxen i Sverige 2014.

Tar nu man antalet skjutningar  i t ex Stockholmsområdet fram till 27 okt 2016 så var det 105 st, flest i Järvaområdet, skjutningar i Stockholm, (ingen BRÅ statistik vad jag kan hitta).

Om vi nu gör antagandet att det är de kända yrkeskriminella i Järvaområdet som står för skjutningarna i Järvaområdet och kikar på artikeln Laglöst land i Aftonbladet, så säger polisen själva att det i området varit 50-60 skjutningar under året, och att man känner till ca 500 st yrkeskriminella av en total på ca 89000 personer i området  (ca 0,56% är yrkeskriminella), då ser vi 60/500 = 0,12 skjutning per yrkeskriminell (eller 0.00067 skjutningar per person i området) jämfört med 0,000047 skjutning per vuxen i Sverige, ”viss skillnad” på frekvens av skjutningar…

Något säger mig att när man jämför dessa två, är det med största säkerhet, ett väldigt mycket större lokalt problem på alla sätt med skjutningar i Järvaområdet jämfört med landets förhållandevis väldigt små problem med skjutningar som man kan se i statistiken för landet… Kanske inte en helt adekvat jämförelse kan man tycka, men dom sker, hela tiden. Varför???

Men hur fel det än är, så är ju även en sån jämförelse hanterbar även om den är fel och orättvis, det är ju i alla fall likartade områden man jämför så det går att bemöta.

Problemet accelererar när folk dagligen bemöter t ex upplevd trygghetsförsämring i Järvaområdet, med att vi faktiskt inte har ett statistiskt ökat dödligt våld i Sverige dom senaste åren så du ska inte komma här och ljuga om att det är otryggt i Sverige.
Hur i hela friden är den typen av svar ens i närheten av relevant, eller respektfullt, eller på något sätt ok att ge till någon som talar om sin närmiljö?

 – Det är hög kriminalitet i invandrartäta områden -> ”Person i TV,  – du måste se på det med en helikoptersyn, och räkna bort effekterna av socioekonomiska faktorer, då ser du att det inte är någon skillnad”.
Mhm… Så du säger det, kul för dig och övriga statistiker. Jag tror inte affärsinnehavarna i Husby som stänger butikerna pga kriminalitet bryr sig ett enda dugg om din helikoptersyn med justeringar för olika faktorer. Det är deras butiker som bli rånade hela tiden, och det är dom som behöver hjälp.

Vi lever helt enkelt i ett genomsnittligt förbaskat bra land med alla förutsättningar att fortsätta vara det. Men vi, som alla andra länder, har områden och olika samhällsproblem som måste erkännas, ses, mätas, åtgärdas och följas upp efter bästa förmåga. Att försöka förklara bort dom med krav på helikoptersyn och justering för olika faktorer är inte efter bästa förmåga, det är att sopa det under mattan till en kostnad av människoliv.

Jag kan köpa att privatpersoner på twitter med 140 tecken i affekt vill leverera ett ”jag-vet-minsann-bättre-än-du” inlägg för att sätta någon på plats. Det är så klart inte alla individer som kan/vill/orkar ta reda på lite fakta bakom sina tuffa inlägg. Men när man ser samma saker, utan belägg, komma från journalister, debattörer, skribenter och offentliga personer, då börjar det bli otäckt, för där bör man självklart kunna förvänta sig mer tanke och fakta bakom uttalanden, det är ju deras jobb…

Sen kommer dråpslaget…
– När Sverige själva, officiellt bestämmer sig för att minsann bemöta ”fake news” om Sverige. Och gör det genom att skapa dom mest justerade och profilerade svar man kan tänka sig, med omsorgsfullt handplockade siffror med ingående förklaringar varför man väljer att justera ner siffrorna, eller varför dom inte kan jämföras. Även om det är statistiskt underbyggda siffror som visas efter alla förklaringar och justeringar, så är det övertydligt hur man har handplockat dom för specifikt syfte vilket tyvärr bara inbjuder till att omedelbart plocka isär svaren och se vad som är sant och vad som är… Fake news.

En mycket bra sådan genomgång av hur man skapat svaren kan man läsa på Medborgerlig Samlings blogg – Sanningsministeriet.

  • I en strikt värld jämför man gröna äpplen med gröna äpplen, i en mer vidsynt värld är det ofta ok att jämföra röda äpplen med gröna äpplen.
  • När det börjar bli förvirrat och desperat, då bemöter man äpplen med päron, bananer, apelsiner, vad som är närmast.
  • I dagens Sverige, där kan man jämföra gröna äpplen med röda traktorer om man jobbar i media eller sitter vid makten…

/D

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s