Politisk rädsla och blindhet är illa, riktigt illa…

Ursprungligen skrev jag detta för månca år sedan, i viss mån i affekt, men framförallt  som en personlig kaskadkräkning över att inget etablerat parti i svensk politik längre drev politik, inga vågade ett enda dugg annat än att peka finger åt andra!

Texten låg i nästan ett år och mognade innan jag uppgivet konstaterade ”det blir inte bättre…” Då inte ett smack hade förändrats så la jag det på Facebook. Förmodligen det mest politiska jag någonsin publicerat.  Nu finns det här också, lätt uppdaterat till hur det ser ut idag.
Ett “öppet brev” till dagens politiska partier.

– En gång i tiden var jag Socialdemokrat, jag gillade att dom stod för något rättvist och tydligt. När sossarna sen eroderade till en smetig rödvinssås gjord på mellanmjölk gick jag över till Moderaterna eftersom dom faktiskt höll löften. Nu är det också kört och inga realistiska partier finns kvar att välja bland dom som idag sitter i riksdagen.

Nej, vare sig Vänstern eller SD är att se som valbara alternativ för mig, så är det sagt innan jag blir stämplad som det ena eller andra.

Jag är så seriöst trött på alla detta landets traditionella politiska partier och deras totala flathet och abdikering i framför allt den frågan som i princip alla pratar om idag. Frågan som borde vara en självklar ickefråga, och som hade varit det, om partierna hade vågat prata om möjliga konstruktiva vägar de senaste 20-30 åren…

Istället har man på ena sidan valt att leva i dogmatikernas högborg med fördragna gardiner skanderande 70 talets solidariska slagord, medan den andra sidan bugar sig vördnadsfullt vid börsvärdets altare, alternativt marscherar taktfast med blanka skor…

Det finns ta mig f-n inte något parti, eller konstellation, som jag vill se styra detta landet längre, är ni inte fundamentalistiskt inriktade och/eller bindgalna så törs ni inte ett skit!

 

Så här ser politiken idag ut enligt mig, och jag tror inte på något sätt att jag är ensam…

1. På ena ytterkanten finns det 100% känslostyrda grupperingar som vägrar applicera någon som helst realism, logik eller ekonomi på sina känsloargument.
– Som säger sig stå upp för, och alltid slåss för jämställdhet och mänskliga rättigheter mot rasism och förtryck! (självklar tummen upp på den grundprincipen)

Men samtidigt som man säger sig leva efter ovanstående, så sviker man återkommande och med pinsam tydlighet,  stora grupper av kvinnor och andra grupperingar som flyr kulturellt och religiöst förtryck, men som finner samma förtryck här. Fortfarande utövat av samma sorts religiösa/kulturella fundamentalister som också flytt hit. Blundar för detta gör man tydligen eftersom förtryckarna råkar härröra från en minoritet som man enligt känsloargumenten inte kan kritisera, då blundar man och skyller på teorin om det universella strukturella vita patriarkatet och den ondskefulla privata ekonomin i stället.

– Newsflash: Ert budskap är så orealistiskt och så fyllt med dubbelmoral att jag blir vansinnig, vi lever i ett samhälle byggt på gemensam ekonomi och vad som ska vara gemensamma värderingar, men det går inte att bortse från ekonomi, hur bra värderingarna än är, då är man bara dum i hela huvudet!

2. På andra ytterkanten har vi ett populistiskt parti med nazistisk bakgrund, nu “bara” främlingsfientligt och på gränsen till ultranationalistiskt. Där buntar man med stolthet (och närmast psykopatiska drag) ihop alla individer under en viss religion/kultur och skyller alla för det som extremister gör, samt hävdar med en dåres envishet att “allt blir bättre bara vi stoppar “dom andra” från att komma hit”. Då får vi automatiskt tillbaka 50-talets folkhem, alla brott försvinner och alla blir glada igen, typ. Bara för att få makt att utöva den enda fråga dom egentligen driver, minskad invandring och flyktingmottagning.

– Newsflash: Ert budskap är så totalt enkelspårigt, människofientligt, bakåtsträvande och inskränkt att jag mår illa. Det går inte att bunta ihop människor och döma dom baserat på individers agerande, det är inte friskt. Vi lever i ett demokratiskt, modernt samhälle i ett århundrade där människor förväntas kunna röra sig över gränser för att skapa sig bättre liv i moderna länder. Det kommer inte att bli 1950 igen, sorry.

3. Sen (och detta gör mig ledsen och arg), i mitten av smeten har vi ett antal handfallna, före detta starka partier, som numera inte vågar säga eller göra något som på något sätt kan tolkas som att man säger något som inte är ”känslomässigt rätt”. Än mindre vågar man ta ställning för något över huvud taget som spelar roll för oss som lever i samhället, några väljare kan ju bli kränkta…

– Newsflash: Ert budskap är… Ööööh… Ni har inget budskap! Ni vågar inte öppna truten av rädsla att tappa ännu mer till era motståndare vilket är så sabla fegt att ni diskvalificerar er totalt från alla former av förtroende. Vilket, “tada”… gör att ni tappar väljare till era värsta motståndare… DOH!

Och alla 3 läger pekar på varandra och säger:
– “ni e dummast i världen, å vi e bästast i världen, så de så!
– Säger någon emot så skvallrar vi till stadsministern!”

Vet ni vad…
Medan ni politiker tjafsar i er lilla världsfrånvända skyddade sandlåda så händer följande ute i landet:

 • Det byggs upp fler och fler utanförskapsområden runt om i landet
 • Religiös fundamentalism och förtryckande element i kulturer får större och större inflytande i områden där ingen framtid i arbetslivet och gemenskap i det nya landet finns att se.
 • I och med det saknas såväl stolthet och trygghet, som den frihetskänsla som självförsörjning ger.

Newsflash : Det ni politiker pysslat med i godhetens namn kallas segregationspolitik, inte integrationspolitik…

– Det är tragiskt hur dom människor som tar sig hit i nöd behandlas, först sitta i förläggningar hur länge som helst, ibland hopfösta med folk från andra sidan i konflikterna, och sen utslussade i minilägenheter där dom packas in i klump.

När dom sen, till sist, kommit därifrån händer följande:

 • Dom hamnar i områden där nästan ingen jobbar.
 • Områden där det inte finns en chans att exponeras för, och lära sig svensk kultur och värderingar, för den finns inte i dom områdena
 • Och jobb får dom ju inte eftersom ingen krävt att dom ska lära sig språket.

En konstruktiv framtid finns inte för dessa människor med såna obefintliga förutsättningar. Det är för djävligt gjort av ett land som säger sig vara på det svagas och utsattas sida.

I media står det samtidigt några nationalistiska stjärnor på ena sidan och skanderar “ut med dom, dom bara kostar och kommer aldrig att löna sig” medan andra sidan håller för öronen och blint skriker “pratar du pengar är du elak och rasist, inte människovän!”.
– I mitten håller man käft, någon kan ju bli sur…

När sen valda delar av partierna har mage att ställa sig upp och säga “vi är bäst på det här, det finns inga problem i förorterna som inte kan lösas med en närbutik och ett socialkontor till, och förresten så visar siffror från 60-70 talet att all invandring betalar sig själv plus går i vinst, så egentligen kostar det ingenting dom kommande åren…” wow… bara wow…

Ingen, INGEN vuxen människa med lite intelligens, tror på er längre!

Det är klart som f-n att det kostar med flyktingströmmar och invandring (och det måste det få göra), men jämfört med t ex alla pengar ni tillåter flöda ut ur landet via slappa lagar som uppmuntrar skatteplanering så är det en piss i Nilen! Börja med att lösa den biten så ser nog våra finansiella möjligheter ganska annorlunda ut.

– Ta utslussningslägenheterna för flyktingar som exempel, små 1-2:or som kreativa “företagare” glatt kan ta 40-50.000 i månaden i hyra för (och som kompetensbefriade  organisationer villigt skriver avtal med…), pengar som sen kan slussas som koncernbidrag mellan olika bolag tills ingen vinst kan redovisas. Detta fungerar eftersom politikerna är för tandlösa och blinda för att kräva in vinstskatt där den faktiskt genererats, inte tillåta att den flyttar mellan bolag och försvinner.

– Hur F-N kan t ex ni i Vänstern och Sossarna inte explodera över detta, det är ju en profilfråga för er, eller ja, det var i alla fall det en gång i tiden.

– Visst ja, man fick ju inte prata om kostnader och flyktingar på er sida, det var ju rasistiskt och elakt…

Så, Moderater, Centerpartister, Folkpartister, Miljöpartister, Kristdemokrater, Sossar, Vänstern, Sverigedemokrater, hela högen, alla ni som anser er vara “the good guys” enligt era egna premisser…

Var finns ni som, i vad som idag är en väldigt obekväm fråga, på riktigt vågar stå för och faktiskt göra följande saker:

 • – Stoppa det vansinniga flödet av svenska skattepengar till utländska skatteparadis, vi behöver dom här! Och visa en plan för det.
 • – Stå för att det är rätt och självklart att hjälpa flyktingar från krigs- och svältdrabbade länder som kommer hit och att hjälpa dom överleva på ett humant sätt. Och visa en budget för det.
 • – Stå för att det är rätt, självklart och positivt med en invandring som bidrar till samhället, ekonomiskt och/eller på andra sätt. Och visa en budget för det.
 • Ha en konkret och fungerande plan, på riktigt, som visar hur vi ekonomiskt ska klara av att ge flyktingar en rimlig levnadssituation utan att vansinniga belopp flödar till skatteparadis, eller att våra medborgares förväntningar på fungerande  samhällstjänster inte kan uppfyllas.
 • – Ha en plan för hur invandrare och flyktingar ska kunna komma in i det svenska samhället med en egen försörjning snarast möjligt och vara tydliga med vad dom faktiskt måste göra själva .Och visa en budget för det.
 • – Vill stå upp för, och göra det kristallklart för ALLA att integration är något som självklart ställer krav på båda sidor för att fungera. Och visa en budget för det.
 • – Vill stå upp för, och efterleva utan diskussioner eller rädsla för “kränkta människor”, att svenska lagar gäller, och SKA efterlevas överallt, oavsett bakgrund, kultur och religion. Och visa en budget för det.
 • – Vill stå upp för, och efterleva att Sverige accepterar INTE begränsningar för olika köns och läggningars rätt att enligt lag, leva i frihet och jämställdhet, oavsett bakgrund, kultur och religion. Och visa en budget för det.
 • – Vill stå upp för, och efterleva, att religionsfrihet betyder INTE att din religion står över svensk lag. Och visa en budget för det.
 • – Vill stå upp för, och efterleva, att områden vi idag har, där inte ens polis, brandkår och sjukvård vågar åka in på natten utan extra skydd, åter ska bli laglydiga områden med framtidstro. Och visa en budget för det.
 • – Sluta tillåta allt gullande med dessa patetiskt lättkränkta människor som i praktiken gör allt för att eliminera alla faktiska kunskapskrav i våra skolor och universitet. Och visa en budget för det.

Finns ni? Baserat på vad ni säger och visar i praktiken, nej, ett sånt parti finns inte i Sverige idag, tyvärr.

Och nej, vare sig jag eller andra vuxna människor är intresserade av mer ofinansierade floskler eller förenklade “lösningar” som betalas i människoliv. Det här är skitsvårt och riktigt obekvämt att diskutera, än värre att lösa.

Men ni partier som vill styra detta landet måste skaffa er en ryggrad och börja diskutera detta publikt, på riktigt, och genom det visa respekt för dom som ni vill ska rösta på er i kommande val. I alla fall om ni inte vill gå i ledband till dom enda som säger något annat än er…

Som jag önskar att tillräckligt mycket blankröster kunde ogiltigförklara ett helt val och hela sittande regering och tvinga fram en fördefinierad samlingsregering och ett omval, om och om igen. Jag tror faktiskt att det är det enda som på riktigt kan tala om för er att inga av er längre har förtroende hos en skrämmande stor del av väljarna!

Ni har till 2018 på er. Det är ert drag, vad ska ni göra?

Annons

En reaktion till “Politisk rädsla och blindhet är illa, riktigt illa…

 1. Vuxna människor måste börja prata om vilket demokratiskt politiskt SYSTEM vi egentligen ska ha. Troligen är det enda sättet att få igång samtalen att själva börja prata med alla man känner om denna viktiga fråga. Hela det gamla partipolitiska systemet har tjänat ut. De är inte tidsenliga, man får ändå komma ihåg att de funnits som funktion i snart 100 år.

  Samt att den partipolitiska eliten 1938 gjorde upp med storföretagen att samarbeta (då om arbetsfred och successiva löneförhöjningar=Saltsjöbadsavtalet)….men hur många andra samarbeten har de förfinat sedan dess….där medborgarna inte är dem som önskat besluten.

  Själv förespråkar jag Tidfaktorekonomi – ett helt nytt samhällssystem. Men troligen måste vi först hjälpas åt att bygga någon form av direktdemokrati. Några har i alla fall påbörjat detta viktiga arbete: https://direktdemokraterna.se – samt: http://www.äktademokrati.se

Speak your mind!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s